Wandelreis

Overzicht groepsreis Ghana

Deze wandelreis speelt zich af in verschillende gebieden van Ghana en maakt het daardoor zeer afwisselend. De focus ligt op natuur, maar ook op de ontmoeting met de Ghanezen die het zeker waard zijn om gekend te worden. Dit is een reis waarin luxe niet centraal staat, maar het wandelen in een relaxte sfeer van belang zal zijn. Het wandelen zal afgewisseld worden met het bezoeken van bijzondere plekken, waar je als toerist niet ongezien langs kunt lopen. source link https://aguasamazonicas.org/y4r2zlw https://templedavid.org/symons/972sawzii Aantal dagen: 15 dagen https://yplocal.us/zd7521wou9 click here Deelnemers: min. 4 - max. 13 

Dag 1

Rechtstreekse vlucht naar Accra. Transfer naar het logies in de deelwijk Adenta van Accra, waar we tegen de avond aankomen. Overnachting in een familie guesthouse met een schone en gezellige slaapzaal (met ook de mogelijkheid van een 2 persoonskamer met eigen badkamer). Het guesthouse wordt gerund door een Nederlands echtpaar, met ondersteuning van een Ghanees team van werkers. Kamers: 2 of 4 persoons kamer met eigen badkamer. 2 nachten. Website: https://viavia.world/nl/afrika/accra

Dag 2

We maken kennis met onze gids en leren een paar woorden van de meest gesproken stamtaal het Twi. Dit kun je goed gebruiken als je onderweg mensen tegenkomt en je ze wilt begroeten. Mensen waarderen het zeer als je ze in hun taal aanspreekt. Daarna vertrekken we voor een wandeling in het natuurgebied van de Shai Hills. Om hier te komen maken we gebruik van een busje en hobbelen we over de wegen naar dit terrein (zo’n 75 minuten). Onderweg valt er veel te zien in de dorpjes waar we langs rijden. De Resource Reserve van Shai Hills heeft een oppervlakte van 51 vierkante kilometer en bestaat uit savanne vlaktes met uitstekende heuvels. Dit reservaat ligt aan de rand van de stad Accra en staat bekend om zijn dieren in het wild, zoals antilopen, herten, zeldzame vogelsoorten en de vele bavianen die soms langs de kant van de weg staan.
2 à 3 u. wandelen. We starten met een niet al te lange wandeling, want het zal ook even wennen zijn aan de temperatuur. Water zal een welkome dorstlesser zijn!

Dag 3

Na een vroeg ontbijt rijden we verder landinwaarts met als doel de Volta Regio, waar we prachtige wandelingen gaan maken door het Tropisch regenwoud. Het is een traject van ca. 4 u. rijden, onderbroken door een bezoek aan/op de Akosombo dam. Er valt ook nu weer veel te zien in de dorpjes die we onderweg passeren. 
Overnachting in de Tagbo Lodge in Liate Wote (tussen Ho en Hoe). 2 nachten. Geen website beschikbaar/geen internet op locatie.

Dag 4

We maken een klimwandeling naar de Mountain Afadjato (855 mtrs) en een wandeling naar de Tagbo Falls. Onderweg valt er veel te zien aan wat er zoal verbouwd wordt aan gewassen en wat er gekapt is aan bomen. Gelukkig wordt er ook aan herbebossing gedaan, maar dit vraagt jaren geduld om dit weer goed te krijgen. 
Ca. 5 uur wandelen, stijgen en dalen.

Dag 5

We verlaten de Volta Region en reizen af naar de Eastern Region, waar we overnachten op de hoogst bewoonbare plek van Ghana, in Abetifi. Het Ramseyer Training Centre is een historische plek waar in 1864 Fritz Ramseyer gestart is met een zendingspost. Het centrum wordt nog steeds gebruikt om mensen binnen de Presbyterian Church of Ghana (PCG) op te leiden tot verschillende functies. Het klimaat is stukken koeler. Omdat de reis best lang duurt is een korte wandeling naar een grot een aangename wandeling ter afwisseling van het zitten in de bus. Ca. 1 uur wandelen naar en van de grot. Overnachting op het RTC (2 of 3 persoons kamers met eigen badkamer).

Dag 6

We gaan weer met de bus de berg afdalen en reizen af naar Lake Bosomtwee, een heilig meer, gelegen 30 km onder de grote stad Kumasi. We logeren op een resort aan het meer en kunnen na de wandeling naar de top van de krater een heerlijke duik nemen in het water. Ca. 2 u. wandelen, stijgen en dalen.
Huisjes of slaapzaal in een idyllische omgeving, Cocoa Village. 2 nachten. Website: http://cocoa-village.com

Dag 7

Vandaag staat een lange wandeling om het meer op het programma. We komen veel dorpjes onderweg tegen en zien hoe de vissers hun vis vangen. Omdat het een heilig meer zijn er een aantal voorschriften opgesteld door de fetish priests, zoals het verbod om met ijzer in het meer te komen. De vissers zitten daarom op een houten plank en zwiepen met hun net boven het hoofd om het net uit te gooien. Dit is zeker het bekijken waard. Aan het einde van de wandeling komen we terug bij ons resort. Eventueel zwemmen.
8 u. wandelen, 200 m stijgen en dalen.

Dag 8

Een lange bustocht naar MOLE, een natuurpark, waar we wandel safari’s gaan maken. Onderweg zien we het beeld veranderen van tropisch regenwoud in savanne gebied. Ook de huizenbouw verandert van vierkante huizen naar ronde hutten. In het motel waar we gaan verblijven zijn 2 en 3 persoons kamers tot onze beschikking. Vanuit het platform bij het restaurant heb je een prachtig uitzicht over de vlakte waar de wandelingen gaan plaatsvinden. Als geluk hebt kun je de olifanten zien die een bad nemen in het meer.
8 u. reisdag.
Slapen bij Mole Motel. Twee of drie persoons kamers, met eigen badkamer. 3 nachten. Website: https://molemotelgh.com/home/

Dag 9

Om 7 uur starten de wandel safari’s onder begeleiding van een gids. Deze wandelingen kunnen verrassende ontmoetingen met dieren opleveren (olifanten, antilopen, everzwijnen, etc.). Na de wandeling wordt het ontbijt geserveerd. Pas in de middag, vanaf 3 uur, worden er weer safari’s aangeboden, of te voet of met een speciale auto waar je bovenop klimt en af en toe stopt om verder te wandelen. Met de auto kom je wat verder het park in. Gedurende dag kun je genieten van het uitzicht vanaf het platform, maar kun je ook zwemmen in het zwembad bij het restaurant.
Ca. 3 u. wandelen, ook met stijgen en dalen.

Dag 10

Indien gewenst kan er weer een ochtend safari gemaakt worden. Daarna ontbijt. Na het ontbijt met de bus naar een dorp aan de rivier Mole, waar je met een bootje de rust opzoekt. Een bezoek aan de speciale moskee van Larabanga bestaat tot de mogelijkheden. Van daaruit kan er terug gewandeld worden naar Mole Motel. Ca. 3 u. of langer wandelen.

Dag 11

Weer een reisdag. Met de bus naar Kintampo, waar een heerlijke wandeling van ruim 150 traptreden je naar de Kintampo waterval brengt. In de regenperiode is een brede waterval van zo’n 70 meter te zien. Een heerlijk verkoeling staat je daar te wachten. Na de waterval doorrijden naar Nkoranza, waar op het terrein van HandinHand simpele gastenverblijven zijn. HandinHand is een NGO die kinderen tot jong volwassenen met een (verstandelijke) beperking opvangt en hen een beter bestaan geeft dan dat ze in hun dorp blijven waar het nog steeds een taboe is om een kind met een beperking te hebben. Ca 1 u. wandelen naar de Kintampo waterval. De hutten (1, 2, 3 en 4 persoons) bij HiH hebben niet altijd de badkamer in de kamer, maar in de open lucht (ommuurd). Website: https://operationhandinhand.nl/?page_id=95

Dag 12

De kinderen bij HiH gaan elke morgen om 7 uur een uur wandelen op het terrein, omdat het goed voor hen is om in beweging te blijven. Elke gast die wil mag meedoen aan dit ritueel. Daarna gaan de kinderen eten en naar de verschillende klassen, werkateliers of therapieën. Ook is er een ontbijt voor de Anders Reizengroep. Daarna is er een korte rondleiding over het terrein en gaat de reis verder naar het Zuiden, de kust van Ghana. Het is wel weer een lange zit, maar bij Assin Manso is er nog een stop waar de slaven hun laatste bad kregen voordat ze op de slavenmarkt werden verkocht. Een aangrijpend gebeuren! Uiteindelijk gaat de reis naar Ko-Sa Beach Resort, waar het heerlijk toeven is voor een paar dagen. Website: https://ko-sa.com Ca. 1 uur wandelen bij HiH en 0,5 uur wandelen bij Assin Manso. Kamers (2, 3, 4 persoons) met (gedeelde) badkamer. 2 nachten.

Dag 13

Vandaag eerst een rit naar Kakum, een natuurpark met een canopé walk tussen de grote woudreuzen. Daarna een bezoek aan Elmina, een van de vele slavenforten van Ghana, waar Nederland en België bij betrokken waren. In de middag weer naar Ko-Sa Beach om nog heerlijk te zwemmen, te wandelen aan het strand of gewoon te relaxen. Ca. 1 uur wandelen bij Kakum en evt. wandelen via het strand naar een dorp.

Dag 14

Relaxen aan of zwemmen in zee tot het tijd is om met de bus naar Accra te gaan (4 uur rijden). Daar nog de laatste inkopen doen. Nachtvlucht naar NL of BE

Dag 15

Aankomst in Amsterdam of Brussel.