Training & Coaching   


Zoals je reist in de wereld, reis je ook in het leven…

Wie zijn weg gaat, komt van alles tegen!
Soms moet je er meer mee, soms heb je ‘wegwijzers’ nodig.
Daarvoor heeft Okwan da ho diverse trainingen ontwikkeld, bijzondere trainingen:

o Dit zijn geen technische trainingen, maar ze maken je wegwijs in het leven.
o Ze schrijven je niets voor, maar helpen je te leren in en van het leven.
o Ze verbreden je kijk op het leven en geven verdieping in het bestaan.

Hieronder volgen de bouwstenen voor een training door Okwan da ha Ghana. Aan de deelnemer de keus welke wegen te gaan voor welke bestemming. Onthoud dat er veel mogelijk is, passend bij ieders wensen en budget.

Overzicht Trainings- en Coachingaanbod

• Introductie in het Ghanese denken, doen en laten
• Interculturele communicatie
• Intervisie voor interculturele groepen
• Onthaasten – stressweerbaarheid – anders in het leven staan
• Welke wegen voor je bestemming?
• Pelgrimage van je leven
• Personal Coaching
• Team Coaching

Competenties

Competenties Afhankelijk van de aard en duur van de training wordt meer of minder gewerkt aan de volgende interculturele competenties (volgens het CIMIC-model):

• Zelfkennis en -reflectie
• Flexibiliteit en assertiviteit
• Veerkracht voor diversiteit
• Openheid/ontvankelijkheid
• Kennis en inzicht
• Aangaan en onderhouden van positieve relaties
• Communicatieve sensitiviteit
• Omgaan met dilemma’s, conflicthantering
• Multiperspectiviteit

Aanpak

In de trainingen van Okwan da ho wordt altijd een open en veilig leerklimaat gecreëerd, waarbij het vertrouwelijke karakter wordt gewaarborgd. Voorop staan individuele leerbehoeften van deelnemers. Daarbij worden ze uitgedaagd om te kiezen voor

- het gaan van een bepaalde weg
- het verder komen dan eerst gedacht
- het over eigen grenzen heen gaan en dat als verrijkend ervaren

Het gaat om de afwisseling van ‘hoofd, hart & handen’, eigenlijk altijd om jezelf in al je doen en laten, waarbij zoveel mogelijk zintuigen worden aangesproken. De inhoudelijke lijn waar voortdurend in bewogen wordt, is die van ervaringen, reflectie, inzichten en toepassingen. Verbreding wordt gezocht in ontmoetingen met de ander, de samenleving, God en jezelf. Verdieping wordt gevonden in omgeving, gedrag, overtuigingen, waarden, identiteit en zingeving.

Wie is de trainer?

Henk is een trainer/coach/facilitator met meer dan 30 jaar ervaring waarvan meer dan 23 jaar in internationale contexten. Lees meer……. In de jaren negentig woonde en werkte hij ruim 6 jaar in Ghana en trainde daar in verschillende internationale sectoren. Vanaf mei 2017 is hij terug in zijn geliefde Ghana. In de afgelopen 15 jaar was hij werkzaam bij ‘ICCO Cooperation’, ontwikkelde en gaf hij tal van trainingen, seminars, leerlijnen, workshops en train-de-trainer-cursussen over allerlei onderwerpen. Zijn voornaamst expertise ligt in interculturele communicatie. Daarnaast heeft hij zijn eigen benadering via het ‘concept van ontmoeten – in vier levensdimensies’. Op basis hiervan ontwikkelde hij een breed scala aan trainingsmethoden voor professionals en vrijwilligers in de non-profitsector, (interculturele) leiderschapstrainingen, teambuildingevenementen, capaciteitstrainingen in diverse culturele contexten, indoor- en outdoortrainingen voor kleine tot grote groepen. Samen met acteurs ontwikkelt en geeft hij veiligheidstrainingen en workshops over omgaan met agressie & stress. Hij heeft een goede staat van dienst op het gebied van talentontwikkeling bij (jonge Europese) vrijwilligers en professionals op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Op nationaal, Europees en wereldwijd niveau heeft hij gewerkt voor humanitaire en religieuze ontwikkelingsorganisaties. In de laatste 5 jaar lag de nadruk op beleidsinitiatieven ten aanzien van nieuwe trainingsontwikkelingen (met veel participatieve methoden), beleidsontwikkeling op training (samenwerking met andere opleidingen) en coaching van jonge potentiële trainers (expertise-ontwikkeling en coaching). Henk laat in zijn trainingen ‘veel gebeuren’ (let it happen), waardoor deelnemers volledig betrokken zijn. Hij communiceert makkelijk en werkt goed samen met collega-trainers en -coaches. Zijn manier van denken is conceptueel en visionair, hij is ambitieus, energiek, positief, initiatiefrijk en heeft veel enthousiasme. Volgens de Keirsey Temperament Sorter is hij een ‘Champion Idealist’. Zijn werktalen zijn Nederlands (moedertaal), Engels en wat Twi (lokale Ghanese taal).